
Jesienny sezon na zupę dyniową uważamy za otwarty! Dynia to typowo jesienno-zimowe warzywo.
Podobnie jak marchew, dynia zawiera dużo B-karotenu i pokrywa połowę jego dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Dla intensywnie trenujących będzie świetnym uzupełnieniem potasu i cynku, które wypacamy podczas ćwiczeń. Dynia to także źródło wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B.
Dynia ponadto wzmacnia odporność oraz obniża ciśnienie krwi. Działa ona odkwaszająco na organizm, więc nic tylko jeść, a ja uwielbiam rozgrzewającą zupę krem z dyni.
Szczególnie jak pada deszcz, a za oknem szaro i ponuro, ta słoneczna, pomarańczowa miseczka pysznej zupy doda Wam energii!
Składniki:
- 800g dyni (zważonej po obraniu)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- pestki dyni
- granat
- feta
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pokrojoną, obraną i wydrążoną dynią. Dosmaczamy dynię solą, pieprzem i oliwą. Pieczemy przez 60min.
Upieczoną dynię przełożyć do miksera, dodać gorącego mleka, sok pomarańczowy i miksować.
Pestki dyni uprażyć na patelni, obrać granat, pokroić fetę.
Podawać w miseczce z prażonymi pestkami dyni, kostkami fety i czerwono lśniącymi nasionami granatu:)
Smacznego!