
Paluchy Wiedźmy… Oj przydałby się jej manicure prawda? Halloween zbliża się wielkimi krokami, a moje dzieci uwielbiają dynie i te paluchy:) Ciastka robi się błyskawicznie,a jeszcze szybciej odkąd mam małych Pomocników! Paluszki są kruche, maślane, przepyszne.
Oczywiście będą do spróbowania w Centrum Urody tuż przed 30.10 zapraszamy!
Składniki:
- 225 g masła, zimnego i posiekanego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki obranych migdałów na pazury
Wszystkie składniki na ciastka szybko posiekać i zagnieść (można również wyrobić w malakserze). Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców – w piekarniku urosną), na końcu ciastka wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze). Przed samym pieczeniem zalecane jest schłodzenie ciastek w lodówce – wtedy nie tracą kształtu, nie rozlewają się na blaszce, my jesteśmy niecierpliwi i ten element pomijamy:))
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego obgryzania paznokci 😉